ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ | Forum

Topic location: Forum home » General » Routes
ALEXANDROS
ALEXANDROS May 22 '20

ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Αφετηρία η ΣΑΓΙΑΔΑ διότι είναι το πλησιέστερο σημείο πρόσβασης μέσω του Τελωνείου Μαυροματίου στην Νότια Αλβανία όπου η διαδρομή μπορεί να συνδεθεί με αντίστοιχη Αλβανική που θα περιλαμβάνει και το κάστρο του Μπουντρίνο (μνημείο πολιτιστική κληρονομίας UNESCO). 

Με αφετηρία το χωριό Σαγιάδα στο Βόρειο τμήμα  του Νομού μπορούμε να ξεκινήσουμε τη διαδρομή εναλλακτικού τουρισμού στη περιοχή της Θεσπρωτίας. Στο χωριό της Σαγιάδας μπορούμε να επισκεφτούμε:

·        Το Κέντρο Πληροφόρησης Καλαμά οπού μπορούμε να πάρουμε πληροφορίες σχετικά με το ποταμό Καλαμά που αποτελεί περιοχή Natura2000.

·        Σύγχρονες εγκαταστάσεις επιχειρήσεων ιχθυοκαλλιέργειας.

·        Ως παραδοσιακό ψαροχώρι μπορούμε να απολαύσουμε την τοπική γαστρονομία με βάση τα ψάρια

Από τη Σαγιάδα κατευθυνόμαστε νότια προς την Ηγουμενίτσα αφού περάσουμε το φράγμα Ραγίου θα συναντήσουμε το χωριό Κεστρίνη στο οποίο εδρεύουν επιχειρήσεις συλλογής και συσκευασίας εσπεριδοειδών.

Μπορούμε πριν την επίσκεψη μας στην πρωτεύουσα του Νομού να κάνουμε μια παράκαμψη και να επισκεφτούμε το χωριό Φοινίκι όπου μπορούμε να θαυμάσουμε έναν από τους πιο καλοδιατηρημένους και παραδοσιακούς οικισμούς.

Από το όμορφο Φοινίκι σε μικρή απόσταση και κοντά στο χωριό Δάφνη Φιλιατών ξεκινά το περίφημο Μονοπάτι Λάγγαρη. Το μονοπάτι είναι χαρακτηρισμένο από το Υπουργείο Πολιτισμού ως «ιστορικό διατηρητέο μνημείο» . Η απίστευτη ομορφιά του συνεπαίρνει τους λάτρεις της πεζοπορίας και της ορειβασίας.

Από τη παλιά Ε.Ο. επιστρέφουμε στην Ηγουμενίτσα

Στη Ηγουμενίτσα μπορούμε να επισκεφτούμε

·        Από το ποδηλατόδρομο της Ηγουμενίτσας κατάλληλο για άθληση (ποδήλατο, τρέξιμο. Περπάτημα) που ξεκινά από τη πόλη και ακολουθεί μια όμορφη πορεία δίπλα στη θάλασσα μπορούμε να καταλήξουμε στην φημισμένη παραλία 3 χιλιομέτρων Δρέπανο  για κολύμπι και θαλάσσια σπόρ.

·        Τις εκβολές του Καλαμά ένα μέρος κατάλληλο για παρατήρηση σπάνιων Ειδών Πουλιών.

·        Το Πύργο Ραγίου

·        Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ηγουμενίτσας

·        Το ερείπια του Ενετικού Κάστρου στο Δάσος Ηγουμενίτσας που είναι κατάλληλο για περίπατο

    

Από το παραλιακό δρόμο απαράμιλλης ομορφιάς μέσα στο πράσινο μπορούμε να επισκεφτούμε τα τουριστικά χωριά Πλαταριά ,Σύβοτα και Πέρδικα οπού μπορούμε να κολυμπήσουμε στις αμέτρητες  πανέμορφες παραλίες τους με τα γαλαζοπράσινα νερά.

Στο χωρίο Πλαταριά μπορούμε να κάνουμε μια στάση για φαγητό στις γραφικές ψαροταβέρνες που προσφέρουν φρέσκο ψάρι της περιοχής.

 Η περιοχή των Συβότων είναι κατάλληλη και για την εξάσκηση διαφόρων θαλάσσιων σπορ και καταδύσεων. Ενώ μπορούμε και με την ενοικίαση λέμβου να περιηγηθούμε και να κολυμπήσουμε γύρω από τα νησάκια των Συβότων καθώς και σε απρόσιτες η δύσβατες παραλίες του χωριού.

Από τα Σύβοτα και έως την Πέρδικα ο επισκέπτης θα μπορεί να κολυμπήσει σε αμέτρητες παραλίες οργανωμένες και ανοργάνωτες που καλύπτουν τις απαιτήσεις όλων.

Επιστρέφοντας στην ενδοχώρα του Νομού από το επαρχιακό δρόμο Πέρδικα-Καρτέρι αξίζει  να επισκεφτούμε τον Υδροβιότοπο Καλοδικίου , η λίμνη με τα νούφαρα αποτελεί ένα μοναδικό θέαμα για τον επισκέπτη. Η περιοχή βρίσκεται κοντά στο χωρίο Μαργαρίτι.

Επιστρέφοντας και χρησιμοποιώντας  τον σύγχρονο αυτοκινητόδρομο της Εγνατίας θα επισκεφτούμε τη Παραμυθιά. Στη Παραμυθιά μπορούμε να επισκεφτούμε.

·        Το Ιστορικό Ρολόι της Παραμυθιάς

·        Την γραφικό κέντρο της πόλης με τη φημισμένη αγορά της Παραμυθίας

·        Το Ιστορικό Αρχείο Παραμυθιάς

·        Ενώ από δραστηριότητες μπορεί να εξασκηθεί ο επισκέπτης στο Ανεμόπτερο και το Παραπέντε στο Κάμπο της Παραμυθιάς.

Από τη Παραμυθιά και μέσω ενός καταπράσινου δρόμου με γραφικά χωριά  θα καταλήξουμε  στο χωρίο Γλύκη. Εκεί θα επισκεφτούμε τις πηγές του μυθικού ποταμού Αχέροντα . Γύρω από το ποτάμι μπορούμε να εξασκηθούμε σε αρκετές δραστηριότητες όπως Ιππασία, Πεζοπορία και rafting. Ενώ μπορούμε και μέσω του ποταμού να το διασχίσουμε και φτάσουμε έως τις πηγές του.

Πάνω από τη Γλυκή στέκεται υπερήφανα το Ιστορικό Σούλι, πατρίδα μεγάλων αγωνιστών του Γένους, την περιοχή τη συνοδεύουν η σπουδαία ιστορία της και οι θρύλοι της. Κάθε τελευταίο Σαββατοκύριακο του «Μαϊου» τελούνται οι Εορτές Σουλίου με αποκορύφωμα την αναπαράσταση της ανατίναξης του Κουγκίου από το Καλόγηρο Σαμουήλ.